>

האם מערכת המשפט מצליחה לתקן או להנציח את מעגל הפשע?

מערכת המשפט בישראל, בדומה למערכות משפט ברחבי העולם, ניצבת בפני דילמה חברתית מהותית: כיצד להגיב לפשע באופן שישיג את מטרות הענישה השונות – גמול, הרתעה והגנה על הציבור – ובמקביל, לאפשר לעבריינים לשוב למוטב ולהשתלב בחברה כאזרחים יצרניים. מאמר זה מבקש להתעמק במדיניות הענישה הנוהגת בישראל, לבחון את מטרותיה המוצהרות והסמויות, ולנתח את מידת הצלחתה של מערכת המשפט בשיקום אסירים ובצמצום תופעת העבריינות החוזרת. האם בתי הכלא בישראל משמשים כבתי ספר לפשע, או כמרחבים המאפשרים צמיחה ושינוי? האם מדיניות הענישה הנוקשה משיגה את מטרותיה, או שמא היא מנציחה מעגל של ייאוש ופשע?

מדיניות הענישה בישראל: בין גמול להרתעה לשיקום

מדיניות הענישה בישראל היא פסיפס מורכב של שיקולים משפטיים, חברתיים ומוסריים. בבסיסה, היא נועדה להגיב על מעשים עברייניים ולמנוע הישנותם. מטרות הענישה, כפי שהוגדרו על ידי מערכת המשפט, הן רב-ממדיות:

  • גמול ועונש הולם: עיקרון הגמול מבקש להבטיח כי העונש יהיה מידתי לחומרת העבירה, ויבטא את סלידת החברה מהמעשה הפסול. הוא משקף תחושת צדק בסיסית, לפיה עבריין צריך לשלם על מעשיו.
  • הרתעה אישית וכללית: הענישה נועדה להרתיע את העבריין עצמו מלחזור על דרכו, וכן להרתיע עבריינים פוטנציאליים אחרים מלבצע עבירות דומות. ההנחה היא כי פחד מפני העונש ימנע פשע.
  • הגנה על שלום הציבור: באמצעות כליאה, מערכת המשפט מרחיקה עבריינים מסוכנים מהחברה, ובכך מבטיחה את ביטחון הפרט והקהילה. מטרה זו מקבלת משנה תוקף בעבירות אלימות או עבירות רכוש בהיקף נרחב.
  • שיקום וחינוך מחדש: מתוך הכרה כי עבריינים הם קודם כל בני אדם, מערכת המשפט שואפת גם לספק הזדמנות לשיקום. מטרה זו כוללת פיתוח תוכניות חינוכיות, טיפוליות ומקצועיות בבתי הסוהר, שמטרתן להכין את האסיר לשילוב חיובי בחברה לאחר שחרורו.

בעשורים האחרונים, ניכרת מגמה גוברת של הכרה בחשיבות השיקום כמרכיב מרכזי במדיניות הענישה. ההבנה כי ענישה לבדה אינה פתרון קסם, וכי השקעה בשיקום עשויה להוביל לצמצום משמעותי בעבריינות החוזרת, הולכת ומתחזקת. עם זאת, יישומה של גישה שיקומית נתקל במכשולים רבים, הן ברמת המשאבים והן ברמת התפיסות החברתיות.

מערכת השיקום בישראל: מאמצים מול מציאות מורכבת

מערכת השיקום בישראל, המובלת על ידי שירות בתי הסוהר (שב"ס) וגופים נוספים, מציעה מגוון רחב של תוכניות שיקום לאסירים. תוכניות אלו כוללות:

  • טיפול פסיכולוגי ורגשי: טיפול פרטני וקבוצתי שמטרתו להתמודד עם גורמי הסיכון לעבריינות, כגון התמכרויות, טראומות, בעיות בוויסות רגשי ודפוסי חשיבה עברייניים.
  • השכלה וחינוך: השלמת השכלה בסיסית, לימודים תיכוניים ואף השכלה גבוהה, במטרה להעניק לאסירים כלים להתמודדות טובה יותר בשוק העבודה ובחיים בכלל.
  • הכשרה מקצועית: קורסים מקצועיים במגוון תחומים, המאפשרים לאסירים לרכוש מיומנויות נדרשות בשוק העבודה, ולהגדיל את סיכוייהם למצוא תעסוקה לאחר השחרור.
  • סדנאות לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות: תוכניות קבוצתיות המתמקדות בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות עבריינית, פיתוח מיומנויות חברתיות, וחיזוק יכולת קבלת החלטות מושכלות.
  • תוכניות ייעודיות לאוכלוסיות מיוחדות: תוכניות המותאמות לצרכים הייחודיים של אוכלוסיות אסירים שונות, כגון אסירים צעירים, נשים אסירות, אסירים עם מוגבלויות, ואסירים מהמגזר הערבי.

לצד מאמצי שב"ס, פועלים בישראל ארגונים רבים מהמגזר השלישי, המציעים תמיכה וסיוע לאסירים משוחררים. ארגונים אלו מסייעים במציאת דיור, תעסוקה, ליווי אישי, ומיצוי זכויות, במטרה להקל על תהליך השילוב מחדש בחברה.

האם המאמצים נושאים פרי? מבט על נתוני העבריינות החוזרת

למרות ההשקעה בתוכניות שיקום, נתוני העבריינות החוזרת בישראל מעידים על תמונה מורכבת. מחקרים שונים מצביעים על כך ששיעור העבריינות החוזרת בקרב אסירים משוחררים בישראל עומד על כ-30-35% בתוך מספר שנים משחרורם. נתון זה, הגבוה יחסית למדינות מערביות אחרות, מעלה סימני שאלה לגבי יעילות מערכת השיקום הנוכחית.

ישנם גורמים רבים התורמים לשיעורי העבריינות החוזרת הגבוהים בישראל. בין הבולטים שבהם:

  • תנאי כליאה קשים וצפיפות בבתי הסוהר: צפיפות יתר, תנאים פיזיים ירודים ומחסור בפרטיות בבתי הסוהר, מקשים על תהליך השיקום, ועלולים אף להחמיר את מצבם הנפשי של האסירים.
  • משאבים מוגבלים לשיקום: התקציבים המוקצים לתוכניות שיקום אינם מספיקים כדי לתת מענה הולם לצרכים המגוונים של כלל האסירים.
  • סטיגמה חברתית וקשיי השתלבות: אסירים משוחררים מתמודדים עם סטיגמה חברתית קשה, המקשה עליהם למצוא תעסוקה, דיור ולבנות חיים נורמטיביים. חוסר אפשרויות השתלבות עלול לדחוף אותם חזרה למעגל הפשע.
  • חוסר התאמה אישית של תוכניות השיקום: לעיתים, תוכניות השיקום אינן מותאמות באופן מספק לצרכים הייחודיים של כל אסיר, ולגורמי הסיכון הספציפיים שהובילו אותו לפשע.

דרכים לשיפור: מבט לעתיד

על מנת לשפר את יעילות מערכת השיקום בישראל, ולצמצם את שיעורי העבריינות החוזרת, נדרשת פעולה מערכתית במספר מישורים:

  • הגדלת ההשקעה בשיקום: הקצאת תקציבים משמעותיים יותר לתוכניות שיקום מגוונות, תוך התמקדות בתוכניות מוכחות מחקרית כיעילות.
  • שיפור תנאי הכליאה: הפחתת הצפיפות בבתי הסוהר, שיפור התנאים הפיזיים, ויצירת סביבה תומכת יותר בתהליך השיקום.
  • מאבק בסטיגמה החברתית: קמפיינים להעלאת המודעות הציבורית לחשיבות השיקום, ולעידוד קבלת אסירים משוחררים בחברה ובשוק העבודה.
  • פיתוח תוכניות שיקום מותאמות אישית: התאמת תוכניות השיקום לצרכים הייחודיים של כל אסיר, תוך שימוש בכלי הערכה מקיפים, ומתן מענה לגורמי הסיכון והגורמים המגנים.
  • חיזוק שיתוף הפעולה בין גורמים: יצירת רשת תמיכה רחבה לאסירים משוחררים, באמצעות שיתוף פעולה בין שב"ס, גופי שיקום, רשויות מקומיות, מעסיקים וארגוני חברה אזרחית.
  • מעקב ומחקר: ביצוע מחקרים מעמיקים להערכת יעילות תוכניות השיקום השונות, ולזיהוי גורמים המשפיעים על הצלחת השיקום ומניעת עבירות חוזרות.

סיכום: תקווה לשינוי

שיקום אסירים הוא אתגר חברתי מורכב, אך גם הכרחי. מערכת המשפט בישראל עושה מאמצים ניכרים בתחום זה, אך עדיין ניצבת בפני אתגרים משמעותיים. על ידי הגברת המודעות לחשיבות השיקום, הגדלת ההשקעה במשאבים, שיפור תנאי הכליאה, ומאבק בסטיגמה החברתית, ניתן יהיה לקדם מערכת שיקום יעילה יותר, שתצמצם את מעגל הפשע ותאפשר לאסירים משוחררים לשוב להיות אזרחים תורמים בחברה. הדרך עוד ארוכה, אך התקווה לשינוי אפשרית, וטמונה בהבנה כי שיקום אסירים אינו רק אינטרס של העבריינים עצמם, אלא אינטרס חיוני של החברה כולה.